Stichting Kunst van Leren is er voor basisscholen die extra expertise kunnen gebruiken bij leerlingen met en zonder een zorgarrangement.
Ook verzorgen wij workshops over leesonderwijs en dyslexie aan medewerkers.
Aan kinderen bieden wij remedial teaching gericht op lezen, spelling, rekenen, fijne motoriek en coaching.
Technisch lezen en vermoeden van dyslexie.
Lezen gaat helaas niet voor alle leerlingen vanzelf. Het juist verklanken van woorden en vervolgens het vlot en op tempo en toon leren lezen is een belangrijke vaardigheid. Wanneer een kind in groep 3, 4 of 5, moeite heeft met het juist verklanken dan zijn er verschillende hulpmiddelen en methoden die ingezet kunnen worden zoals Connect Klanken en Letters- Woordherkenning en Vloeiend Lezen. Door de inzet van Connect maakt bijna ieder kind vorderingen waardoor het zelfvertrouwen en het leesplezier toenemen.
Spelling
Spelling is voor veel kinderen erg lastig. Je hoort ug en je schrijft ig, hoe kan dit? Door kinderen de spellingsregels aan te leren kan het wat inzichtelijker worden waarom woorden op een bepaalde manier geschreven worden. Spelling leer je het beste door veel te oefenen. Dit kan door veel te lezen, de moeilijke woorden meerdere malen op te schrijven en door bijvoorbeeld spelling op de computer te oefenen.
Begrijpend lezen
Het weten wat je gelezen hebt en dit in je eigen woorden weten samen te vatten. Hierbij is het belangrijk dat kinderen leren om hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. Begrijpend lezen wordt geoefend door het samen en alleen lezen van teksten of boeken vanuit de interesse van het kind. Dit zorgt voor een grotere motivatie en verantwoordelijkheid vanuit de leerling. Begrijpend lezen hangt daarnaast samen met het hebben van een groot woordenschat. Hoe meer woorden betekenis hebben, hoe makkelijker het begrijpend lezen wordt. Daarom wordt er ook op een spelende manier tijd besteed aan het vergroten van de woordenschat.
Rekenen
Rekenen begint met het ontwikkelen van een sterke basis. Het inzicht hebben in de volgorde van de getallen, rekenen tot en over tientallen tot het oplossen van contextsommen. Wanneer een kind moeite heeft met rekenen, wordt gekeken welke onderdelen extra begeleiding en ondersteuning nodig hebben. Afhankelijk van de interesse van de leerling wordt een programma gemaakt. Het kan zijn dat wanneer een kind moeite heeft met de tafels, Lego ingezet wordt om de tafels te oefenen.
Eindtoets training
Welke vaardigheden heb je nodig om de eindvragen zo goed mogelijk te maken? Soms is het de manier waarop vragen gesteld worden of bieden handige strategieen inzicht.
Fijne motoriek
Dit heb je nodig om bijvoorbeeld je schoenen te kunnen strikken maar ook om netjes te kunnen schrijven. Door verschillende oefeningen, spelletjes, werkbladen en knip oefeningen wordt de fijne motoriek verder gestimuleerd.
Coaching
Of het nu gaat om het vergroten van zelfvertrouwen, faalangstreductie of hulp bij angst of tijdelijke neerslachtigheid. Ieder kind kan soms extra hulp, liefde en aandacht gebruiken.